
לאמה 4 של מטא מגיע על רקע מחלוקת
הסיפור הגדול ביותר השבוע הוא ללא ספק שחרור לאמה 4 (Llama 4) על ידי מטא, מודל שעשוי לשנות את כללי המשחק, המגיע לא כמודל אחד, אלא בשלוש גרסאות נפרדות:
1. לאמה 4 סקאוט (Llama 4 Scout): כולל חלון הקשר (context window) עצום של 10 מיליון טוקנים. כדי לתת קנה מידה, זה בערך 7.5 מיליון מילים או כתשעה רומנים בהנחיה (prompt) אחת – פי חמישה גדול יותר מחלון 2 מיליון הטוקנים של Gemini 2.5 של גוגל.
2. לאמה 4 מבריק (Llama 4 Maverick): מודל עם יותר פרמטרים אך עם חלון הקשר קטן יותר (אך עדיין עצום) של מיליון טוקנים. אפשר להכניס את כל סדרת הארי פוטר להקשר הזה.
3. לאמה 4 בהמות' (Llama 4 Behemoth) (בקרוב): נרמז עם מספר מדהים של שני טריליון פרמטרים, מה שעשוי להפוך אותו למודל הגדול ביותר הידוע עם שחרורו.
מטא מתייגת את המודלים האלה כ"קוד פתוח", אבל יש תנאים. שימוש דורש את אישורה של מטא אם הכלי המבוסס על לאמה שלכם עובר את 700 מיליון המשתמשים הפעילים, ומודלים נגזרים חייבים לשמור על השם "לאמה".
לאמה קמה, כמה דרמה!
מכאן הדברים מסתבכים. מחלוקת פרצה בעקבות השחרור:
האשמות על הדלפה: הדלפה לכאורה מאדם שטען שהוא חלק מצוות ה-AI של מטא טענה כי לאמה 4 בתחילה הציג ביצועים נמוכים ממבחני הביצועים (benchmarks) המתקדמים ביותר. הטענה רומזת שמטא שילבה נתוני מבחן מה-benchmarks בתוך נתוני האימון כדי לנפח באופן מלאכותי את ציוני הביצועים שלה. הצוות של מטא הכחיש זאת בתוקף, וטען שבעיות הביצועים שדווחו על ידי משתמשים נבעו מבעיות יישום.
תעלולים בטבלת המובילים: כאשר לאמה 4 הופיע לראשונה ב-LM Arena (טבלת מובילים המשתמשת במבחני משתמשים עיוורים), הוא דורג במקום השני, ממש מאחורי Gemini 2.5 Pro. אולם, לאחר מכן הוא צנח למקום ה-32. LM Arena הצהירה פומבית שמטא הגישה גרסה שעברה אופטימיזציה מיוחדת לבדיקות טבלת המובילים, השונה מהגרסה ששוחררה לציבור. הדבר מעלה שאלות לגבי שקיפות בביצוע benchmarks.
Microsoft Copilot זוכר אתכם
מיקרוסופט חגגה 50 שנה להיווסדה והכריזה על עדכון משמעותי לעוזר הדיגיטלי שלה, Copilot: זיכרון.
Copilot יזכור כעת פרטים משיחותיכם הקודמות – העדפותיכם, דברים שאינכם אוהבים, פרטי פרויקטים, מידע אישי (כמו שם הכלב שלכם), ואפילו מניעים לאימונים. המטרה היא להפוך את האינטראקציות לאישיות ויעילות יותר, ולחסוך את הצורך לחזור על הקשר כל הזמן.
מיקרוסופט גם הציגה גרסה שנוצרה על ידי AI למשחק הקלאסי *Quake*, שנבנתה באמצעות מודל ה-AI שלהם, Muse. כל פריים מיוצר על ידי AI בזמן אמת במהלך המשחק. למרות שהיה מלא באגים (דמויות נעלמות וכו'), ההישג של יצירת משחק שניתן לשחק בו תוך כדי תנועה הוא יוצא דופן. מעניין לציין שבעוד כמה מפתחי משחקים מתחו עליו ביקורת, היוצר המקורי של *Quake*, ג'ון קארמק, הגן על כלי AI, וקבע שהם מעצימים הן מפתחים מובילים והן צוותים קטנים.
ההתרחבות של גוגל בתחום ה-AI נמשכת
גם גוגל לא נשארה שקטה, והשיקה מספר עדכונים:
חיפוש AI: שופר כדי לטפל בשאילתות ארוכות ומורכבות יותר, השוואות ושאלות 'איך ל...'. הוא גם קיבל יכולות חיפוש ויזואלי – צלמו ספרים, והוא יוכל למצוא דומים להם.
Google Cloud Next: הוכרז על TPU (יחידת עיבוד טנסור) חדש שיגיע מאוחר יותר השנה ועל A2A (סוכן-לסוכן), פרוטוקול המאפשר לסוכני AI לתקשר ולשתף פעולה באופן אוטונומי.
Google Workspace: קיבל תכונות AI חדשות:
Google Docs: קלט שמע ועוזר כתיבה "עזור לי לשפר" (Help me refine).
Google Sheets: שיפורי AI.
Google Meet: תכונות Gemini לסיכומי פגישות.
כלי מפתחים: הושקו Chirp 3 (יצירת אודיו), Imagine 3 (טקסט לתמונה), ו-Leah (טקסט למוזיקה).
בניית אפליקציות בחינם עם Firebase Studio
אולי אחת ההשקות המשפיעות ביותר של גוגל השבוע היא Firebase Studio. סביבת עבודה AI מלאה (full-stack) וחינמית לחלוטין זו מאפשרת למשתמשים לבנות יישומים שלמים באמצעות הנחיה (prompt) אחת – חשבו על זה כתשובה של גוגל לכלים כמו Bolt או Lovable.
מופעל על ידי Gemini 2.5 Flash: מייצר קוד לאפליקציה בהתבסס על התיאור שלכם.
ניתן להתאמה אישית: בחרו צבעים, פריסות ואנימציות.
פרסום מיידי: מעלה את האפליקציה שלכם לתת-דומיין חינמי עם קישורים/קודי QR לשיתוף.
שמירה אוטומטית ופתרון בעיות אוטומטי: סביבות העבודה נשמרות, וכפתור "תקן שגיאה" עוזר לפתור בעיות באופן אוטונומי.
ללא קוד (אופציונלי): בניית כלים מורכבים (כמו מנתחי SEO, אפליקציות כרטיסיות, מחשבוני הוצאות) מבלי לכתוב קוד, אם כי תצוגת קוד זמינה לשינויים ידניים.
OpenAI משנה כיוון, ChatGPT מקבל זיכרון, ו-Quaza Alpha מגיח
שינוי באסטרטגיית GPT: לאחר שהצהיר בעבר כי ידלגו על גרסאות ביניים בדרך ל-GPT-5, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן ציין ש*כן* ישחררו את GPT-4.0 ו-GPT-4.0 Mini אחרי הכל (קראו עוד על המודלים החדשים של OpenAI). הדבר מרמז שפיתוח GPT-5 עשוי לקחת יותר זמן מהצפוי. אלטמן עדיין מבטיח ש-GPT-5 יעלה באופן משמעותי על הציפיות.
שדרוג זיכרון ל-ChatGPT: ChatGPT כולל כעת זיכרון משופר, המתייחס לשיחות קודמות כדי להתאים אישית את האינטראקציות. משתמשים עשויים לראות סיכום שנוצר על ידי ה-AI בהתבסס על שיחות קודמות. שימו לב ששיחות ישנות ואקראיות עלולות להשפיע על תשובות נוכחיות.
Quaza Alpha - מודל המסתורין החינמי: מודל חזק בשם Quaza Alpha זכה לתשומת לב משמעותית. הוא מציע חלון הקשר של מיליון טוקנים ו-API בחינם דרך Open Router. הספקולציות גורסות שזה עשוי להיות אב-טיפוס של OpenAI (בדיקה של GPT-4.5 או אפילו GPT-5).
נגישות: השתמשו בו ישירות ב-Open Router או שלבו את ה-API שלו בכלים כמו Visual Studio Code, Bolt Local, או N8N.
יכולות: בנו אפליקציות, כלים, משחקים, או חברו אותו לשרתי MCP (כמו Perplexity) לקבלת מידע עדכני מעבר לנקודת חיתוך האימון שלו. ניתן ליצור סוכני AI במהירות באמצעות כלים כמו N8N. העובדה שמודל כה חזק זמין בחינם היא יוצאת דופן.
תוכניות Claude Max וכלי AI יצירתיים
Claude Max של Anthropic: אנת'רופיק הציגה תוכניות פרימיום עבור קלוד:
תוכנית Max ($100 לחודש): פי 5 מהשימוש בתוכנית Pro.
תוכנית גמישות מירבית ($200 לחודש): פי 20 מהשימוש.
קלוד 4 (Claude 4): אושר על ידי המדען הראשי של אנת'רופיק שיגיע מאוחר יותר השנה.
מוזיקת AI ביוטיוב: הושק כלי חינמי ליוצרים ליצירת מוזיקת רקע AI ללא תמלוגים.
Da Vinci Resolve 20: עורך הווידאו הוסיף תכונות AI כמו יישור אוטומטי של קטעי וידאו בהתבסס על תסריט שהועלה, שיפור ב-Magic Mask, ואימון קריינות AI.
Runway Gen 4 Turbo: מחולל וידאו חדש היוצר קליפים באורך 10 שניות תוך 30 שניות בלבד.
Amazon Nova Real: מחולל וידאו AI מרשים נוסף המסוגל ליצור סרטונים באורך של עד 2 דקות.
עדכוני מפתחים ו-AI בעולם האמיתי
Together AI Deepcoder 14B: מודל קוד קוד-פתוח בר השוואה ל-GPT-3.5 או Llama 3 Mini, ששוחרר עם מאגר הנתונים, הקוד ומתכון האימון שלו.
ממשקי API חדשים:Gemini 2.5 Flash & Pro, V-Nova (לבניית פלטפורמות יצירת וידאו), ו-Groq זמינים כעת דרך API. GitHub Copilot קיבל מצב סוכן (agent mode) ותמיכה ב-MCP.
רובוטיקה בעולם האמיתי: מוניות הרובו-טקסי Zoox של אמזון מתחילות לפעול בלוס אנג'לס, סמסונג סוף סוף משחררת את רובוט המקרן שלה, Ballie, וקוואסאקי הציגה את Koro, כלב רובוטי שניתן לרכוב עליו.
פריצת דרך ב-N8N: חיבור קלוד לכל דבר
עדכון גדול לסוכני MCP של N8N מאפשר כעת למשתמשים לחבר את קלוד ישירות לכלים כמו Gmail ותהליכי עבודה מותאמים אישית ללא צורך בקוד.
איך זה עובד: באמצעות טריגר שרת MCP חדש ב-N8N (בטא 1.88 ומעלה), ניתן לקשר את Claude Desktop (במצב מפתחים) דרך תצורה פשוטה.
ההשפעה: הדבר מעניק לקלוד את היכולת לבצע פעולות בעולם האמיתי בהתבסס על הפקודות שלכם. לדוגמה, תוכלו לומר לקלוד, "שלח אימייל ל..." והוא ישתמש בחשבון ה-Gmail המחובר שלכם דרך תהליך העבודה ב-N8N.
פוטנציאל: חברו את קלוד לאינטרנט, מסדי נתונים, לוחות שנה, או סוכני AI מותאמים אישית, וצרו עוזר AI אישי חזק באמת, המסוגל לבצע משימות, לא רק לייצר טקסט. (הערה: עובד כרגע עם נקודות קצה מסוג SSE).
סיכום: קצב מואץ
השבוע מדגיש את התאוצה הבלתי פוסקת של פיתוח הבינה המלאכותית. אנו רואים קפיצות דרך ביכולת המודלים (10 מיליון הטוקנים של לאמה 4), התאמה אישית (זיכרון AI ב-Copilot ו-ChatGPT), פוטנציאל יצירתי (יצירת וידאו, מוזיקה, משחקים), העצמת מפתחים (Firebase Studio, Deepcoder), ואינטגרציה (N8N המחבר את קלוד לפעולות). הפער בין מדע בדיוני למציאות מעשית ממשיך להצטמצם בקצב מדהים. האפשרויות מתרחבות מהר מתמיד.
תגובות
יש להתחבר כדי להגיב
מערכת התגובות מאתחלת, אנא המתן...
בודק חיבור לשרת...